Et Muayenesi ve Mezbaha Bilgisi

TANITIM YAZISI
Gıda güvenliği, halk sağlığı ve veteriner hekimlik açısından kritik bir alan olup,
zoonotik patojenlerin kontrolü, mikrobiyal kontaminasyonun önlenmesi ve
antimikrobiyal direnç takibi gibi unsurları içermektedir. Veteriner hekimler,
çiftlikten sofraya gıda üretim sürecinde biyogüvenlik önlemlerinin uygulanması,
hayvansal gıdalarda patojen yükünün azaltılması ve halk sağlığını tehdit eden
etkenlerin izlenmesi gibi görevler üstlenmektedir. Halk sağlığı perspektifinden,
güvenli et üretimi için biyogüvenlik önlemlerinin uygulanması ve epidemiyolojik
analizlerin yapılması büyük önem taşımaktadır. Risk esaslı et muayenesi
sistemleri, mezbahalardaki kritik kontrol noktalarına yönelik önleyici stratejiler,
etkin izlenebilirlik mekanizmaları ve hayvan refahı standartlarının uygulanması,
güvenli ve sürdürülebilir et üretiminin sağlanmasında temel unsurlar arasında yer
almaktadır. Bu bağlamda, “Et Muayenesi ve Mezbaha Bilgisi” kitabı, et muayenesi
ve mezbaha süreçlerine ilişkin güncel bilgileri, farklı üniversitelerden alanında
uzman öğretim üyeleri tarafından kapsamlı bir şekilde sunmayı amaçlamaktadır.
Kitap, kesim öncesi ve sonrası muayene yöntemleri, mezbaha hijyeni, izlenebilirlik
sistemleri, sürdürülebilir et üretimi ve hayvan refahı gibi kritik konuları
kapsamaktadır. Ayrıca, et muayenesinde kullanılan risk esaslı değerlendirme
yaklaşımlarını, gıda güvenliği standartlarını ve mevzuata dayalı uygulamaları ele
alarak lisans öğrencileri ve veteriner hekimler için hazırlanmış rehber niteliğinde
bir kaynaktır. Kitabın hazırlanmasında değerli katkılarıyla emeği geçen tüm
hocalarıma ve öğrencilerime en içten teşekkürlerimi sunarım. Ayrıca, bazı
hastalıklara ilişkin görselleriyle katkıda bulunan Veteriner Hekim Halil İbrahim
KARADENİZ ve Veteriner Hekim Ahmet YILMAZ’a teşekkür ederim.
Prof. Dr. Nurhan ERTAŞ ONMAZ
Şubat 2025
- Açıklama
TANITIM YAZISI
Gıda güvenliği, halk sağlığı ve veteriner hekimlik açısından kritik bir alan olup,
zoonotik patojenlerin kontrolü, mikrobiyal kontaminasyonun önlenmesi ve
antimikrobiyal direnç takibi gibi unsurları içermektedir. Veteriner hekimler,
çiftlikten sofraya gıda üretim sürecinde biyogüvenlik önlemlerinin uygulanması,
hayvansal gıdalarda patojen yükünün azaltılması ve halk sağlığını tehdit eden
etkenlerin izlenmesi gibi görevler üstlenmektedir. Halk sağlığı perspektifinden,
güvenli et üretimi için biyogüvenlik önlemlerinin uygulanması ve epidemiyolojik
analizlerin yapılması büyük önem taşımaktadır. Risk esaslı et muayenesi
sistemleri, mezbahalardaki kritik kontrol noktalarına yönelik önleyici stratejiler,
etkin izlenebilirlik mekanizmaları ve hayvan refahı standartlarının uygulanması,
güvenli ve sürdürülebilir et üretiminin sağlanmasında temel unsurlar arasında yer
almaktadır. Bu bağlamda, “Et Muayenesi ve Mezbaha Bilgisi” kitabı, et muayenesi
ve mezbaha süreçlerine ilişkin güncel bilgileri, farklı üniversitelerden alanında
uzman öğretim üyeleri tarafından kapsamlı bir şekilde sunmayı amaçlamaktadır.
Kitap, kesim öncesi ve sonrası muayene yöntemleri, mezbaha hijyeni, izlenebilirlik
sistemleri, sürdürülebilir et üretimi ve hayvan refahı gibi kritik konuları
kapsamaktadır. Ayrıca, et muayenesinde kullanılan risk esaslı değerlendirme
yaklaşımlarını, gıda güvenliği standartlarını ve mevzuata dayalı uygulamaları ele
alarak lisans öğrencileri ve veteriner hekimler için hazırlanmış rehber niteliğinde
bir kaynaktır. Kitabın hazırlanmasında değerli katkılarıyla emeği geçen tüm
hocalarıma ve öğrencilerime en içten teşekkürlerimi sunarım. Ayrıca, bazı
hastalıklara ilişkin görselleriyle katkıda bulunan Veteriner Hekim Halil İbrahim
KARADENİZ ve Veteriner Hekim Ahmet YILMAZ’a teşekkür ederim.
Prof. Dr. Nurhan ERTAŞ ONMAZ
Şubat 2025
Stok Kodu:9786253752637Boyut:16x24Sayfa Sayısı:530Basım Yeri:AnkaraBasım Tarihi:2025
- Taksit Seçenekleri
- Yorumlar